Dialog - podłączenie sprzętu nie komputerowego.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomEr
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 23

Zamieszczone przez Prim
    Zamieszczone przez ELM0
    zauważ że mnie też nie ma w showroomie... Też nie mam wypasu... Ale jak będzie ładny plener to... Cieszę się taka jaka mam i na jaka mnie było stać
    To chyba nie tak... ważne że masz SWÓJ NOWY SAMOCHÓD... a SW wg mnie służy głównie prezentacji i pomocy w podjęciu decyzji. W salonach mimo dużej popularności marki SKODA w Polsce ciężko znaleźć pewne wyposażenie, kolor, szczegół... nie musisz mieć O3 za 120k, żeby pomóc komuś w dokonaniu wyboru...

ELM0, Twoją akurat chętnie bym zobaczył w całej okazałości bo wg mnie (patrząc na Avatar) ma pełny chrom + Brąz - takiej jeszcze nie widziałem, a wg mnie to bardzo dobrze wygląda....
    będzie będzie tylko pogoda się zrobi :szeroki_usmiech no i muszę zadbać o swoje kochane wyposażenie dodatkowe z 2 fotelików z tylnej kanapy bo inaczej nic z tego nie będzie :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
  • Thundi
    L&K
    • 2005
    • 1157

Mam problem z którym gryzę się już dłuższy czas.
    Rodzinka posada internet w dialogu. Sygnał z ich modemu jest przesyłany do routera WiFi i dalej do laptopa. Jako że nie było innego sprzętu korzystającego z neta to było ok. Jako że nowy telewizor ma możliwość podłączenia pod net to poprosili by podłączyć. I tu pojawił się problem bo by się połączyć trzeba podać login i hasło a TV takich opcji nie ma http://dialog.pl/sites/default/files..._03_09_2_2.jpg
    Wie ktoś jak rozwiązać taki problem? Są jakieś routery które wykonają logowanie do dialogu tak by ze strony pozostałego sprzętu nie było to wymagane?
    O ortografie dba FF.
    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Trzeba kupić router ADSL (chyba że ten co macie taki jest) i się połączyć bez pośrednictwa modemu.
      Światłowodowy internet stacjonarny do 2 Gb/s, telewizja, telefon stacjonarny i komórkowy. Wszystko w atrakcyjnych cenach. Sprawdź ofertę Netii.

Komentarz

• Redarrow
        Classic
        • 2013
        • 3

Może TV jest tylko "Ready" i żeby podłączyć go do netu trzeba dokupić moduł WiFi?
        Jeżeli taki ma wbudowany to powinieneś wyszukać swoją sieć i podłączyć się do niej podając hasło dostępu. Zakładam, że laptop podłączony jest przez wifi do routera a nie bezpośrednio do modemu.

Komentarz

• Thundi
          L&K
          • 2005
          • 1157

Zamieszczone przez Redarrow
          Może TV jest tylko "Ready" i żeby podłączyć go do netu trzeba dokupić moduł WiFi?
          Telewizor ma wejście Lan ale jako że nie chce mi się wiercić a WiFi dostałem za 40zł to właśnie przez WiFi próbuję.

Telewizor z modemem WiFi się łączy (tak samo zresztą jak telefon komórkowy itp) ale z internetem już nie. Hasło WAP to nie to samo co login i hasło dialogu.

westwi78, ADSL rozumiem że sam (po konfiguracji) będzie się łączył z dialogiem (i dzięki temu pozwalał na połączenie z sobą bez konieczności dialera)? czy na jakiejś innej zasadzie to działa?
          O ortografie dba FF.
          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• alxxx
            RS
            • 2010
            • 1823
            • Octavia I (1U2)
            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Thundi, Imo to co oni chcą to coś A'la SmartTV? Spróbuj zapuścić aktualizacje Softu Telewizora z opcji i sie dowiesz czy masz połączenie TV<->ROUTER<->internet. Albo poprostu sprawdź w opcjach bo rozumiem że TV ciągnie adres z DHCP?
            VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
            Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• westwi78
              RS
              • 2008
              • 2940

Zamieszczone przez Thundi
              westwi78, ADSL rozumiem że sam (po konfiguracji) będzie się łączył z dialogiem (i dzięki temu pozwalał na połączenie z sobą bez konieczności dialera)?
              właśnie tak.

Komentarz

• Thundi
                L&K
                • 2005
                • 1157

alxxx, Połączenie między TV a routerem jest. Nie przepuszcza dalej. W laptopie jest dialer (i unikalne login i hasło) i on musi być odpalony najpierw. TV tego nie posiada więc na 100% jest to przyczyną. Więc rozwiązanie westwi78 powinno być skuteczne.
                O ortografie dba FF.
                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• gradek
                  RS
                  • 2010
                  • 12879
                  • Superb III (3V3)

Thundi wg mnie musisz mieć access pointa, by przepuścił net po WiFi z routera do TV. Podobnie jest to rozwiązane w tunelach n-ki, obecnej nc+. Kiedyś w n-ce miałem AP DAP-1160.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                  Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                  Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• alxxx
                    RS
                    • 2010
                    • 1823
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Thundi, skoro jest zwykły modem, a na kompie log i hasło to tylko tak jak pisze westwi78, router ADSL z wifi i po sprawie.

Pozdr.
                    VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                    Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• georgg
                      RS
                      • 2013
                      • 17103
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Re: Dialog - podłączenie sprzętu nie komputerowego.

Zamieszczone przez Thundi
                      Mam problem z którym gryzę się już dłuższy czas.
                      Rodzinka posada internet w dialogu. Sygnał z ich modemu jest przesyłany do routera WiFi i dalej do laptopa.
                      Rozumiem, że laptop jest połączony z netem przez WiFi? Jeżeli masz router i w domu jest sieć po WiFi to w telewizorze podajesz tylko hasło do sieci WiFi (oczywiście jeśli takie jest) i powinno wszystko działać.Ja mam tak podłączony telewizor i internet w nim jest. Napisz może jaki to jest model telewizora. :?:
                      SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
                      ​​​
                      Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

No tam to właśnie jest jakoś dziwne skonfigurowane, ten router to chyba za jakiś bridge robi albo wlasnie acces point, bo bez wdzwonienia sie nie polaczy mu z netem.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Do dialogu musi byc router z wejsciem RJ45, nie jak do Neostrady z modemem ADSL.

Taki chyba tesciowej kupilem i dziala http://allegro.pl/tp-link-router-dsl...268834232.html

Podlacza sie ten ich modem do tego routera. Dziala normalnie wi-fi, a jak ktos potrzebuje podlaczyc po kabelku drukarke czy konsole to tez nie ma problemu.

A telewizor, to trzeba sprawdzic czy ma wbudowane wi-fi, czy ready polega na tym, ze ma port USB do ktorego trzeba podlaczyc dopiero karte wi-fi
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Thundi
                            L&K
                            • 2005
                            • 1157

Zamieszczone przez georgg
                            r i w domu jest sieć po WiFi to w telewizorze podajesz tylko hasło do sieci WiFi
                            Hasła ani loginu które wpisuje w dialer (widoczny na zdjęciu umieszczonym w pierwszym poście) nie mam jak wpisać w TV. Tam mogę podać nazwę sieci ( SSID ) i hasło WAP (o ile jest) ale tak jak powiedziałem to nie rozwiązuje problemu bowiem TV z WiFi się łączy ale z netem już nie. Do tego samego punktu WiFi podłączony jest laptop który neta uzyskuje dopiero po odpaleniu dialera dialogu. Bez odpalonego mimo że połączenie z WiFi jest to neta brak.

Zamieszczone przez Maicroft
                            Do dialogu musi byc router z wejsciem RJ45
                            Próbowałem po Lanie podłączać - daje takie same efekty czyli brak połączenia z internetem.
                            O ortografie dba FF.
                            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

No, bo to chyba nie router tylko access point wi-fi. Dlatego nie ma wybierania samemu polaczenia do dialogu. Jakie urzadzenie masz dokladnie w tej chwili podlaczone do modemu od Dialogu?? Z samego Dialogu dali taki czarny Sagem lub Siemens ??

Tak jak mowie, ten uklad u mnie dziala. Net jest na kazdym urzadzeniu. Kilka laptopow i telefony. TV tez by dzialal, jakby mial polaczenie przez karte wi-fi.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Do dialogu musi byc router z wejsciem RJ45, nie jak do Neostrady z modemem ADSL.
                                no to zależy po czym mu ten dialog idzie.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

A faktycznie, "u mnie" to jest dedykowany kabel, bo to blok i dialog sam okablowal.

Ale jesli idzie to po kablu tpsy, to w tej chwili modem ktory jest powinien laczyc sie sam, chyba ze to takie idiotyczne pudelko jak ten z neo na usb.

Jak poznamy co tam siedzi dokladnie za sprzet, to pomozemy rozwiazac problem.

Wiec potrzebujemy:

- dialog z kabla dialogu czy po kablu innego operatora
                                  - jaki modem dostarczyl obecny operator czyli dialog
                                  - jakim sprzetem kolega dysponuje oprocz tego (access point, router, switch czy jakies combo)
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• georgg
                                    RS
                                    • 2013
                                    • 17103
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Thundi, Napiszę Ci jak ja mam to zrobione w domu (różnica jest tylko taka, że ja mam Neostradę). Modemu od TP nie używam. Kabel telefoniczny ma podpiety bezpośrednio do routera. W routerze mam wpisane hasło do usługi (u Ciebie byłoby to co wpisujesz w dialer). Sieć jest realizowana po WiFi. Z WiFi korzysta laptop, komórki oraz telewizor. Sieć WiFi ma swoją nazwę oraz hasło. I właśnie to trzeba podać w telewizorze (SSID- nazwa sieci oraz hasło) aby telewizor łączył się z Internetem.

Napisz jeszcze czy laptop masz podpięty kablem do routera czy łączysz się przez WiFi, bo nie bardzo idzie wywnioskować to z Twoich odpowiedzi.
                                    ​​​
                                    Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• micho_m
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 528
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

georgg, przecież napisał wyraźnie że jest podpiety przez wi-fi tylko w komputerze ma jeszcze dialer,w którym wpisuje hasło i login do dialogu. Musisz mieć router z adsl i logowac router do dialogu i po sprawie
                                      Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                                      www.nawmar.pl

Komentarz

• georgg
                                        RS
                                        • 2013
                                        • 17103
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez micho_m
                                        georgg, przecież napisał wyraźnie że jest podpiety przez wi-fi tylko w komputerze ma jeszcze dialer,w którym wpisuje hasło i login do dialogu. Musisz mieć router z adsl i logowac router do dialogu i po sprawie
                                        No właśnie. Jeżeli ma laptopa po WiFi to po co mu jeszcze dialer? Jeżeli sieć na laptopie już jest to jaki sens ma logowanie się przez dialera po raz drugi?
                                        ​​​
                                        Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• micho_m
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 528
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

georgg, tak to wlasnie jest w dialogu. Router jest tylko jakby lacznikiem.
                                          Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                                          www.nawmar.pl

Komentarz

• georgg
                                            RS
                                            • 2013
                                            • 17103
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez micho_m
                                            georgg, tak to wlasnie jest w dialogu. Router jest tylko jakby lacznikiem.
                                            To wytłumacz mi to co jest pogrubione.
                                            Możliwe jest także zastosowanie własnego routera, pozwalającego na podłączenie kilku komputerów domowych lub zapewniającego komunikację bezprzewodową WLAN.

W zależności od typu usługi, wyróżnia się następujące konfiguracje routera:

z portem WAN ADSL Annex B dla sieci Dialog, podłączanego w miejsce istniejącego modemu ADSL;
                                            router musi obsługiwać protokół PPPoE,

z portem WAN ADSL Annex A dla sieci TP w usłudze DialNet Global, podłączanego w miejsce istniejącego modemu ADSL;
                                            router musi obsługiwać protokół PPPoE lub PPPoA,

z portem WAN Ethernet 10/100Mbps, podłączonego do istniejącego modemu ADSL;
                                            router musi obsługiwać protokół PPPoE.

Wykorzystanie routera nie wymaga stosowania oprogramowania klienta PPPoE na komputerze. Login i hasło dostępowe należy wprowadzić do konfiguracji protokołu PPPoE/PPPoA routera.

Dla poprawnej pracy kilku komputerów domowych na jednej linii ADSL, router powinien wspierać także translację adresów IP (NAT).
                                            Jest to cytat ze strony Dialogu. Wynika z niego, że wystarczy tylko router. :!: Dalej jednak nie wiemy jaki sprzęt ma podłączony Thundi. :?:
                                            ​​​
                                            Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• Thundi
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1157

Do bloków został wprowadzony dialog ale czy kabel jest od TP czy dialogu nie wiem (a wcześniej był tam telefon z TP ).
                                              Jako że są wykupione wszystkie usługi to wchodzący kabel do mieszkania dzieli się na 2 i przez jakąś złączkę do jednego jest podłączony aparat telefoniczny. Do drugiego kabla jest podłączony jakiś modem dialogu (działa jak hub bardziej - tyle że pominąć się go nie da bo inaczej nic nie działa poza telefonem oczywiście) i od niego znowu 2 kable. Jeden idzie do dekodera a z stamtąd kablem do TV (podłączenie hdmi ale praktycznie cały komplet gniazd dostępny). Drugi kabelek jest do podłączenia kompa tyle że jest wpięty w niego router WiFi (tyle że ten jest mocno ograniczony bo nie ma opcji podania loginu i hasła dostępowego do providera - SSID jak i hasło WAP owszem jak najbardziej jest).
                                              Do tej pory poprzez WiFi z Routerem łączył się laptop i po odpaleniu dialera net chodził (i zresztą dalej tak chodzi) TV czy komórka łączy się z siecią WiFi ale dalej nie idzie - komórka nie ładuje stron, TV daje informacje o braku połączenia z internetem (w logach routera widać że z nim się TV połączył).

U siebie nigdy nie miałem żadnych dialerów (no pomijając czasy łączenia modemowego przez linie telefoniczną) więc u mnie też dość prosty router siedzi.

Zamieszczone przez Maicroft
                                              No, bo to chyba nie router tylko access point wi-fi.
                                              Hmm może problem w tym że wszystkie sprzęty z którymi się spotykałem do tej pory to Access Point'y a nie Routery.

georgg, nie wytłumacze ci na jakiej zasadzie to działa ale opcji by nawet laptop bez odpalonego dialera miał neta mimo że połączony z siecią WiFi nie ma.

Zamieszczone przez georgg
                                              Kabel telefoniczny ma podpiety bezpośrednio do routera. W routerze mam wpisane hasło do usługi (u Ciebie byłoby to co wpisujesz w dialer). Sieć jest realizowana po WiFi. Z WiFi korzysta laptop, komórki oraz telewizor.
                                              No i to potwierdza wcześniejsze słowa więc po wymianie sprzętu na router ADSL powinno być ok więc we wtorek spróbuję i dam znać czy działa.

[ Dodano: Wto 04 Cze, 13 14:07 ]
                                              Modem ADSL okazał się niepotrzebny wystarczył zwykły DSL z obsługą PPPoE po ręcznej konfiguracji (bo automatyczna ustawiła że modem łączy się z siecią na żądanie - przestawiony na cały czas ) wszystko hula. modem kupiłem D-link'a.
                                              O ortografie dba FF.
                                              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...